Szczepionka śródskórna składa się z masy bakteryjnej zawieszonej w płynie Sau- tona i tak skoncentrowanej, że 1 ml zawiesiny zawiera -0,25 mg zarazków BCG. Otrzymuje się ją w ampułkach zawierających 1 ml, 5 ml, lub 1-0 ml. Szczepionkę stosować należy wyłącznie świeżą, przy czym czas trwania ważności jej wynosi maksymalnie do 1-0 dni od chwili przygotowania.

Obecnie wyprodukowano szczepionkę pod postacią suchą — szczepionkę liofilizowaną. Posiada ona dużo zalet: umożliwia ścisłe dawkowanie, zachowuje przez długi okres czasu trwałość i niezmienność, nie jest tak wrażliwa na zmiany temperatury jak szczepionka płynna przygotowana dotychczasowym sposobem pod postacią zawiesiny. Ma to niewątpliwie duże znaczenie w związku z zaopatrywaniem punktów szczepień na prowincji (w ośrodkach zdrowia w miastach i wsiach). Szczepionkę tę przygotowuje się tuż przed szczepieniem, rozpuszczając zawartość ampułki (szcze-pionkę suchą) w odpowiedniej ilości roztworu fzjologicznego soli kuchennej, po czym szczepi się nią sposobami wyżej wymienionymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wrzesień 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930