Podobne znaczenie ma podawanie antybiotyków zwierzętom szczególnie wartościowym pod względem hodowlanym. Małe dawki antybiotyków mają także znaczenie w modyfikowaniu procesów fizjologicznych, prowadzących do zwiększenia szybkości przyrostu masy i podniesienia walorów jakościowych mięsa. Pod wpływem antybiotyków wyraźnie zwiększa się wchłanianie składników pokarmowych i aktywność enzymów trawiennych, co w efekcie końcowym sprzyja wchłanianiu i przyswajaniu pokarmów [13].

Do najczęściej stosowanych dotychczas antybiotyków w żywieniu zwierząt należały: penicylina, streptomycyna, chloromycetyna, tetracykliny, oleandomycyna i bacytracyna. W ostatnich latach wprowadzono: erytromycynę, spiramycynę, etruskomycynę, llawomycynę, mykostatynę,. neomycynę, tylozynę i inne. Antybiotyki stosowane w żywieniu zwierząt nie wymagają skomplikowanej technologii i dlatego nazywa się je „antybiotykami paszowymi”.

Dodawanie antybiotyków do paszy należy uznać jako celowe, co jest zgodne z oświadczeniem grupy ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia. Jednak zastosowanie ich powinno mieć określone granice, związane z narastającą antybiotykoopornością. W treści jelita grubego u trzody chlewnej żywionej przez 9 tygodni paszą z niewielkim dodatkiem oksytetracykliny stwierdzono 50% szczepów E. coli opornych na ten antybiotyk, natomiast w grupie zwierząt kontrolnych tylko 9%. Wyeliminowanie antybiotyku z żywienia spowodowało po upływie 3 tygodni zmniejszenie liczby szczepów opornych do 10%. Podawanie dużych dawek powodowało wzrost liczby szczepów opornych do 90% i mimo usunięcia tetracykliny z paszy liczba szczepów opornych malała powoli i po upływie 10 tygodni wynosiła jeszcze 50% [13].

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Listopad 2017
P W Ś C P S N
« Wrz    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930